Voor mantelzorgers
Wist u dat....?
Op deze pagina vindt u weetjes over diabetes. Wist u bijvoorbeeld dat.....
-
... Suikerziekte niet komt door te veel suiker?
Van alleen veel suiker eten krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Waarom dat gebeurt, is nog niet precies bekend. Er is veel onderzoek gedaan naar suiker, en daaruit blijkt dat door suiker eten op zich geen diabetes ontstaat. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal meer vetten en calorieën, waardoor het gewicht kan toenemen en diabetes type 2 kan ontwikkelen.
-
... Iemand nog steeds suiker mag eten
Iemand met diabetes mag wel suiker, maar met mate. Het lichaam maakt ook bloedsuiker van ander eten. Ook een beker melk, een boterham met kaas of een aardappel worden door het lichaam deels omgezet in suiker. Het is daarom niet nodig om suikervrije producten te kopen.
-
... Iemand een fit en gezond leven kan hebben?
Diabetes is niet te genezen. Maar dat betekent niet dat iemand met diabetes zich ook altijd ziek zal voelen. Door goede medicijnen, voeding en regelmatig bewegen, voelen mensen met diabetes zich vaak goed.
-
... Een 'beetje' diabetes niet bestaat?
Iemand heeft diabetes of niet. Net als een beetje zwanger zijn: dat kan ook niet. Maar ieder mens met diabetes is anders, met een eigen behandeling op maat.
-
... Niet alleen oudere mensen diabetes krijgen?
Mensen van alle leeftijden kunnen diabetes krijgen. Vooral diabetes type 2 komt bij alle leeftijden voor.
-
... Diabetes niet besmettelijk is?
Je kunt niet door contact met iemand anders diabetes krijgen. Diabetes is geen infectieziekte die door bacteriën, virussen of lichamelijk contact kan worden overgedragen. Ook niet via borstvoeding. Diabetes ontstaat door problemen van het eigen lichaam.
-
... Diabetes niet te genezen is?
Diabetes is nu nog niet te genezen. Door goede medicijnen, voeding en regelmatig bewegen, voelen mensen met diabetes zich vaak goed en kunnen zij wel degelijk een fijn leven leiden.
Het dichtst in de buurt van genezing komt transplantatie van de alvleesklier of de cellen die insuline maken, bij mensen met diabetes type 1. Maar dat is een zware ingreep met ook daarna de nodige risico’s. Daarom gebeurt het nog alleen bij mensen die ernstig ziek zijn door diabetes en die ook al een niertransplantatie hebben gehad.
-
... Iemand met diabetes prima kan reizen?
Vaak wordt gedacht dat het met diabetes niet mogelijk is om te reizen. Maar reizen kan zeker wel. Reizen met diabetes betekent wel dat er een aantal extra maatregelen genomen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan extra medicijnen en een medicijnpaspoort.
-
... Zoetstoffen en honing niet gezonder zijn?
Sommige mensen denken dat de zoetstof of honing beter zijn voor mensen met diabetes dan gewone suiker (vooral glucose). Maar dit is niet zo want in beide zit veel fructose. En uit onderzoek blijkt dat fructose niet goed is voor de vetstofwisseling. Bij diabetes is dat belangrijk, want het betekent een grotere kans op hart- en vaatproblemen.
Ook lijkt fructose voor meer buikvet te zorgen dan glucose. Dat komt doordat fructose slecht is voor de lever. En de lever speelt een grote rol bij de suikerstofwisseling. Dus bij twijfel is het beter te kiezen voor iets dat gezoet is met glucose (gewone suiker) dan met fructose.
Let op: ook gewone suiker bestaat voor de helft uit fructose! Maar dat is altijd nog minder erg dan pure fructose. Het is in ieder geval beter om zo min mogelijk suiker te gebruiken. Let ook op met vruchtensap. Dat klinkt gezond, maar zit vol suiker.
-
... Er veel recepten zijn voor gezonde maaltijd?
Het is soms lastig om iedere keer weer iets lekkers en gezonds te bedenken om te koken. Op verschillende websites staan al een heleboel recepten, speciaal voor mensen met diabetes.
Kijk eens op:
-
... er gespecialiseerde poliklinieken zijn?
Door het hele land bestaan er speciale poliklinieken bij instellingen voor mensen met verstandelijke beperkingen waar mensen met diabetes bij een gespecialiseerde dietist terecht kunnen (DVG ). Deze poliklinieken zijn te vinden op www.dietistvg.nl , dit is de website van de landelijke vereniging van de DVG.
Een DVG dietist kan gebruik maken van het zogenaamde “stippendieet” op maat, zie www.happyweight.nl