Voor mantelzorgers

Meer over diabetes

Diabetes, suikerziekte, is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. Het is een chronische ziekte. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelf regelen. Er blijft teveel glucose in het bloed en er kunnen allerlei klachten ontstaan.

Extra Insuline helpt je lichaam als je diabetes hebt


Insuline

Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies. Daar is insuline voor nodig. Mensen met diabetes maken zelf geen of te weinig insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes. Er komt dan te veel suiker in het bloed en dat is ongezond. Vaak hebben mensen met diabetes ook een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk.


Geen suiker meer?

Veel mensen denken dat suikerziekte komt door te veel suiker eten. Of dat iemand met diabetes helemaal geen suiker meer mag. Maar dat klopt niet. Meer informatie hierover en handige weetjes vindt u in de rubriek Wist u dat...?


In het onderstaande filmpje wordt diabetes kort uitgelegd. Wellicht ook handig als u een kennis of familielid wilt laten zien wat voor ziekte het is. 

Wilt u informatie over diabetes in een andere taal, klik dan hier.