Voor mantelzorgers
Wat is diabetes?
Soorten diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan diabetes type 1 en diabetes type 2 het meest voorkomen. Ze lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen. De meeste mensen (9 van de 10) met diabetes hebben diabetes type 2.
Type 1
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aan. Het afweersysteem maakt per ongeluk de cellen die insuline aanmaken kapot. Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Deze vorm van diabetes heette vroeger ook wel 'jeugddiabetes'.
Type 2
Bij diabetes type 2, maakt het lichaam te weinig insuline en reageert het er niet meer goed op. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal tabletten en adviezen over voeding en bewegen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Deze vorm van diabetes kwam vroeger vooral bij oudere mensen voor, maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.
Gevolgen voor het lichaam
Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt ooit te maken met bijkomende lichamelijke gevolgen ervan. Die heten ook wel complicaties. Complicaties ontstaan vooral door jarenlang hoge bloedsuiker. Andere oorzaken zijn een te hoge bloeddruk en te veel ongezonde vetten in het bloed. Dat is niet goed voor de organen, lichaamsweefsels, bloedvaten en zenuwen.