Voor mantelzorgers

Op bezoek bij familie

Samed woont thuis bij zijn ouders Karim en Bouchra. Ook zijn broer Omar woont bij hen. Eten is belangrijk in de familie van Samed. Ze eten vaak met de hele familie samen. Iedereen komt dan bij hen thuis, of ze gaan op bezoek bij Samed’s tantes of bij zijn oma. Bij feesten of in de vakantie doen ze dit nog vaker. Dat vinden ze allemaal erg gezellig. Samed ook. Maar soms is het best lastig om altijd rekening te houden met wat voor hem het beste is. Niet alle familieleden snappen ook waarom het zo belangrijk is voor Samed om te letten op wat hij eet en drinkt.

Vooral bij feesten wordt er heel uitgebreid gekookt en staan er veel zoetigheden op tafel. Heerlijk, maar Samed moet hier toch een beetje mee opletten. Zijn broer of ouders wijzen hem daar dan op. Dat vindt hij niet altijd leuk. En dat snappen Karim, Bouchra en Omar wel, want ja, hij ziet natuurlijk ook dat zijn broer en nichtjes wel gewoon kunnen eten wat ze willen.

Minder naar de familie

Karim: "Ik heb ook een tijd gehad dat ik minder met Samed naar m’n familie ging. Je bent dan toch te gast en ik dacht dat mijn zussen het lastig vonden steeds rekening te houden met Samed’s dieet. En het is bij ons ook onbeleefd om ‘nee’  te zeggen of iets af te slaan. Ik zag dat Samed dat ook erg vond, als hij dat toch moest doen. Uiteindelijk vroeg mijn oudste zus waarom we niet zo vaak meer kwamen eten. Toen hebben we een goed gesprek gehad. En ze zei dat ze met liefde kookt, ook voor Samed. Ze had zelfs al uitgezocht dat ze in plaats van vleesgerechten, bijvoorbeeld beter gestoomde groenten of vis kan klaar maken."


Apart bordje

Bouchra: "Tijdens het eten staan vaak alle gerechten in schalen op tafel. Dan eet iedereen van dezelfde schalen. Dat maakt het voor Samed soms moeilijk om niet te veel te eten. Maar ik wil ook niet voor Samed een apart bordje maken met van alles wat. Ik vind het juist belangrijk dat hij net als de anderen de gezelligheid van het samen zijn voelt. Soms zetten we nu wat minder gerechten op tafel, of wat meer gezonde hapjes zoals fruit en salades. Zo kunnen we toch alles blijven delen."