Voor mantelzorgers

Reizen en vakantie: tips

Marcia en Anton gaan graag samen op vakantie. Het liefst naar een plek waar wat te beleven valt en waar de zon schijnt. Eerst wisten ze niet zo goed hoe daarbij rekening te houden met de diabetes van Marcia. Maar met wat hulp van de diabetesverpleegkundige weten ze nu beter waar ze op moeten letten en wat ze mee moeten nemen op reis.

Op tijd naar de apotheek

Anton: "Wat we altijd als eerste doen, is op tijd even langs bij de apotheek om de medicijnen van Marcia te bestellen. Stel je voor dat je te laat bent en daardoor niet op vakantie kunt… De apotheker geeft ons ook altijd advies over hoe we de medicijnen het beste kunnen bewaren. Vooral als we naar een zonnig land gaan, is het goed om daarover na te denken."

Medicijnpaspoort

Anton: "En wat we ook nooit meer zullen vergeten is Marcia’s medicijnpaspoort. Vorig jaar waren we op vakantie in Belgie en toen wilden we nog een weekje langer blijven. Daardoor hadden we niet genoeg insuline bij ons voor Marcia. We gingen toen naar de dokter en die vroeg natuurlijk welke insuline Marcia precies heeft. We wisten het niet en de arts heeft ons toen flink toegesproken. Hoe zou hij insuline kunnen voorschrijven zonder deze informatie? Hier schrokken we erg van. Thuis vertelde de diabetesverpleegkundige over het medicijnpaspoort. Die hebben we toen meteen aangevraagd en gaat voortaan altijd mee als we weg gaan.”

Reserve insulinepomp 

Marcia: "Drie jaar geleden gingen we voor het eerst samen op vakantie. Naar Griekenland. Met Anton en mijn ouders had ik nagedacht over alle spullen die we mee moesten nemen. Maar we waren toch nog wat vergeten… Want al op de eerste dag ging mijn insulinepomp stuk. Paniek! Want hoe moesten we dit oplossen? Leg maar eens uit in het Grieks wat een insulinepomp is. Gelukkig was er een vriendelijke vrouw van het hotel die samen met ons naar de apotheek is gegaan. Volgende keer gaat er een reservepompje mee!"

Bewegen op vakantie

Marcia: "Thuis gaan we regelmatig wandelen. Vlakbij is een mooi natuurgebied waar we vaak heen gaan. Maar tijdens die vakantie in Italië vorig jaar hebben we veel geluierd. Lekker op het strand gelegen, boekje erbij. Heerlijk! Toen wij thuis kwamen merkte de diëtiste dat ik was aangekomen. Toen pas bedachten we dat dat kwam doordat we zo weinig beweging hadden gehad. Terwijl we ook af en toe lekker een wandeling langs het strand hadden kunnen maken." 


Even geen diabetes

Marcia: "Op vakantie voel ik me vaak zo goed, door het mooie weer, de leuke dingen die we doen. Soms vergeet ik bijna dat ik suikerziekte heb. Dan vergeet ik op tijd te eten en veel te drinken. Door het andere ritme op vakantie en doordat ik dan zo lekker ontspannen ben, vergeet ik de tijd soms gewoon. Met Anton heb ik afgesproken dat we samen de tijd in de gaten houden. Hij heeft zo’n handig horloge dat hij dan instelt en wat piept als het weer tijd is om wat te eten en te drinken." 


Beanwoord onderstaande vraag en ga daarna door naar de volgende pagina.