Voor mantelzorgers

Ziek zijn

Bij ziekte reageert het lichaam anders dan normaal. Het kan zijn dat het lichaam meer insuline nodig heeft of juist minder. Bij ziekte is het daarom belangrijk om altijd te overleggen met de arts of diabetesverpleegkundige. En nooit zelf de medicijnen aan te passen.

Effecten

Wanneer iemand met diabetes ziek is door een virus, zoals verkoudheid of buikgriep, dan stijgt vaak de bloedsuikerspiegel. Het lichaam maakt meer bloedsuikers aan, als een reactie op het ziek zijn. Ook kan het lichaam tijdelijk wat minder gevoelig zijn voor insuline. Daarom is het advies aan mensen met diabetes die ziek zijn, ook als ze minder eten: ga toch door met insuline. Overleg in ieder geval met een arts, soms moet er zelfs wat extra insuline bij om een hyper te voorkomen.

In geval van braken of diarree is het altijd nodig om contact te hebben met uw arts. De arts kan besluiten de dosering van de insuline te halveren of alleen kortwerkende insuline voor te schrijven. 

Net als bij mensen zonder diabetes is het belangrijk om voldoende te drinken. Zeker bij koorts, braken en diarree is het belangrijk dat iemand met diabetes voldoende vocht binnen krijgt. Het gevaar bestaat dat iemand anders uitgedroogd raakt en dat de insuline minder goed wordt opgenomen.

Tip: Bij ziekte is het altijd belangrijk om te overleggen met de arts of diabetesverpleegkundige.