Voor mantelzorgers

Leven met diabetes: Stress

Stress heeft invloed op diabetes

Bij mensen met diabetes kan stress ervoor zorgen dat het bloedsuikergehalte flink stijgt of juist daalt. Daarnaast lijkt het erop dat mensen met veel stress een groter risico hebben om diabetes type 2 te krijgen. Bij stress komen er extra hormonen in het lichaam. Deze zorgen er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline.

 

Stress door diabetes

Stress kan allerlei oorzaken hebben. Maar soms krijgt iemand ook stress van het leven met diabetes. Sommige mensen met diabetes gaan door stress veel eten. Omdat ze bang zijn voor de ziekte, omdat ze niet goed weten hoe met voeding en bewegen om te gaan of omdat ze het gevoel hebben dat er steeds op hen gelet wordt.  

 

Ook leuke dingen

Vaak wordt gedacht dat stress alleen voorkomt bij lastige situaties, zoals drukte op het werk of zorgen. Maar ook leuke dingen, zoals een vakantie, een spannende film of een feestje, kunnen stress geven.

Stress door stress?

Probeer niet teveel bezig te zijn met het voorkomen van stress. Mensen die bang zijn voor stress, krijgen daardoor juist vaak meer stress.