Voor mantelzorgers

Motivatie om te bewegen

Koppelen aan iets leuks

De ene persoon vindt bewegen leuk. Anderen zien hier als een berg tegen op. Het helpt daarom om het bewegen te koppelen aan iets leuks. Marcia vertelt hoe zij dit heeft gedaan.

Wandelen met de hond vind ik wel leuk

“Bewegen in de sportschool vind ik niet leuk. Al die apparaten zijn niks voor mij. Toen vertelde mijn moeder dat mijn buurvrouw het leuk zou vinden als ik met haar en haar hond zou willen gaan wandelen. Ik ben helemaal gek van honden! Dus dat vond ik een goed plan. Nu gaan we twee keer per week samen met Bram, de hond, er op uit. En vaak rennen we na afloop nog een klein rondje. Zo vind ik bewegen helemaal niet erg.”

Volhouden

Om bewegen vol te houden is het ook belangrijk om je prettig te voelen op de plek waar je sport. Ashunta, de tante van Shanti, merkte dat haar nichtje steeds minder naar de sportschool ging.

Ze voelde er zich niet op haar gemak

“Shanti vindt het zelf ook belangrijk om lekker te sporten. Het liefst gaat ze naar de sportschool, met bijvoorbeeld een vriendin. Maar ze vindt het niet prettig om te sporten met mannen. Dan voelt ze zich niet op haar gemak. Gelukkig wist ik dat er bij haar in de wijk een sportschool is die vrouwenfitness organiseert. Daar gaat ze nu regelmatig heen. En ik zwem graag. Ook bij het zwembad waar ik altijd heen ga hebben ze iedere woensdag en zaterdag een uur waar alleen vrouwen komen. Daar gaan we nu ook wel eens samen heen.”