Voor mantelzorgers

Omgaan met dilemma's

Op deze pagina leest u hoe anderen omgaan met de dilemma's over gezond eten. 

Ga daarna verder met de module bij de vragen

 • Eten: Mario, hij mag zelf kiezen

  Mario, vader van Sam: “Op zaterdag eten we vaak wat uitgebreider en hebben we ook iets lekkers bij de koffie. Dan zeg ik tegen Sam: ‘We hebben appeltaart vandaag en ook een puddinkje toe. Allebei is te veel, dus zullen we kiezen? Waar heb je het meest trek in vandaag? Het is voor hem en ook voor mij het prettigst als we daar van te voren een duidelijke afspraak over maken. Hij kiest zelf en daar proberen we ons dan natuurlijk ook aan te houden.”

 • Eten: Marcia, elke maaltijd een feestje

  Marcia, heeft zelf diabetes: "Iets moois maken van de tafel, vinden we belangrijk. Onze mooie glazen en borden gebruiken we niet alleen maar bij een verjaardag. Bloemetje erbij. Zo maken we van elke maaltijd een beetje een feestje. Ik vind het best moeilijk om gezond te koken, daarom maken we het eten zo leuk mogelijk."

 • Eten: Shanti, ik mag andere dingen

  Shanti, heeft zelf diabetes: “Het is helemaal niet leuk om steeds maar dingen niet te mogen omdat ik diabetes heb. Iedereen lette ook steeds zo op me. Eerst had ik een heel erg streng dieet, maar sinds kort heb ik een leuk dieet. Mijn begeleider en de diëtist hebben dat samen met mij bedacht. Nu mag ik juist dingen die de andere in mijn groep niet mogen. Bijvoorbeeld speciale toetjes of plakjes kaas. Als we boodschappen doen dan heb ik mijn eigen mandje.” 

 • Eten: Anton, niet steeds iets van zeggen

  Anton, vriend van Marcia: "Laatst vond ik in een laatje allemaal lekkere dingen, chocolade enzo. Marcia  weet dat dat niet goed voor haar is, maar ik vind het dan ook moeilijk om weer te zeggen dat het niet goed is. Ze mag al zo veel niet. Niet snoepen, geen alcohol en ook dat sigaretje af en toe waar ze zo van kon genieten, mag niet meer. Altijd moet ze maar letten op dat eten. Ik zou het ook frustrerend vinden. Ik zeg er daarom niet steeds wat van, ze weet het zelf ook wel.” 

 • Eten: Karim, een half toetje

  Karim, vader van Samed: “Mijn zoon houdt erg van toetjes. Eigenlijk van alles wat zoet is. Eerst kochten we voor hem dan van die gezonde yoghurt, maar dat vond hij echt niet lekker. Hij werd ook echt boos als hij dat kreeg en zijn broer iets anders. Nu spreken we gewoon af dat hij gewoon hetzelfde eet als ons, maar dan een beetje minder. Een halve portie zeg maar. Zo kan hij toch eten wat hij lekker vindt.”