Voor mantelzorgers

Geen suiker meer?

Diabetes heet ook wel suikerziekte, en dat is vaak verwarrend. Veel mensen denken bij suikerziekte dat het komt door te veel suiker eten. Of dat je dan helemaal geen suiker meer mag. Maar dat klopt niet. Van te veel suiker eten krijg je geen diabetes. Iemand met diabetes kan wel gerechten waar suiker en koolhydraten in zitten eten, maar niet te veel. De verpleegkundige of diëtist kan hierbij helpen.


Koolhydraten?

Iemand die voor diabetes insuline spuit, dus in ieder geval iedereen met diabetes type 1, moet vaak het aantal koolhydraten in het eten tellen. Koolhydraten heb je nodig om te kunnen overleven, maar voor iemand met diabetes is het belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten goed in de gaten te houden. Van koolhydraten maakt het lichaam namelijk bloedsuiker.

Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappels en peulvruchten. Voedingsmiddelen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten zijn gezonder dan voedingsmiddelen met minder vezels. Witbrood, witte pasta, witte rijst en aardappels worden door het lichaam namelijk sneller omgezet in bloedsuiker dan producten met veel voedingsvezels.

Tips
  • Verdeel de koolhydraten over de dag, zodat er niet in een keer veel suikers in het bloed komen.
  • Kies vooral voeding waar het woord ‘volkoren’ voor staat. Zoals volkorenbrood en volkoren pasta, en voor erwten, bonen en linzen. Daar zitten veel vezels in waardoor de bloedsuiker minder snel omhoog gaat. En minder hoog wordt. Ook in groenten en fruit zitten veel vezels.
  • Neem liever niet te veel voeding met ‘snelle’ koolhydraten, die heel snel als suiker in het bloed komen. Zoals snoep, koekjes, jam, wit brood, witte rijst en aardappelpuree.
  • Vaak staat op een verpakking ‘ongezoet’ of ‘zonder toegevoegde suikers’. Maar let op: daarin zitten vaak wel suikers, zoals in vruchtensap of in melkproducten (melksuiker, lactose).

Wilt u meer weten over suikers, honing en zoetstoffen? Kijk dan bij de wist u dat..?

Gezond of ongezond voor iemand met diabetes?

Sleep de onderstaande foto's naar de vakjes gezond of ongezond.