Voor mantelzorgers

Helpen bij de behandeling

Iemand met diabetes heeft vaak dagelijks hulp nodig. Vele moeders, vaders, broers, zussen en andere familieleden en vrienden geven die hulp. Soms doen zij dat alleen, soms met het hele gezin of een aantal buren. Hieronder vertellen een aantal van deze mantelzorgers hoe ze daarbij rekening proberen te houden met wat ze zelf veilig en belangrijk vinden en ook rekening te houden met wat hun familielid of vriend met diabetes zelf kan en wil.

Omar: Samed wil zelf beslissen

"Het liefst doet mijn broer alles helemaal zelf. Maar hij heeft soms gewoon hulp nodig. Bij het bloed prikken bijvoorbeeld. Samed weet vaak niet waar hij moet prikken. Ik nam de spuit daarom vaak over en dat irriteerde hem. “Omar, ik wil het zelf doen!”, zei hij dan. Nu doen we het samen. Hij houdt de spuit vast en ik zorg dat zijn hand naar de juiste plek op zijn lijf gaat. Dat gaat nu prima." 

 

Ellen: Ik schep voor Sam altijd als eerste op

"We eten ‘s avonds altijd samen, en ik schep bij iedereen de maaltijden op. Sam geef ik altijd als eerste zijn bord, zodat hij niet zo veel let op wat zijn broers krijgen. En meestal vraagt hij of hij nog een tweede portie mag. Die krijgt hij dan. Want bij de eerste keer opscheppen houd ik hier al rekening mee en geef ik hem wat minder. Zo kan hij, net als zijn broers, nog wat extra eten."

 

Asuntha: Beschermen, maar ook weer niet volledig

"Aan de ene kant proberen we mijn nichtje te beschermen, maar aan de andere kant ook weer niet volledig. Daarover heb ik ook afspraken gemaakt met de begeleiders van de woongroep. Als je haar zou laten kiezen tussen friet en een gewone maaltijd zal ze altijd voor friet kiezen. Soms vraag ik het haar dan maar niet en kook ik iets gezonders waarvan ik weet dat ze het ook lekker vindt. Of we maken er van tevoren al een grapje over: je mag een toetje kiezen, maar geen slagroom met ijs, hè? Dan lacht ze daar op zich wel om en zegt: "o ja, doe dan maar iets anders".

 

Wilt u meer weten over het helpen bij de behandeling en zelfredzaamheid kijk dan eens hier