Voor mantelzorgers

Zelfmanagement, het samen doen

Iemand met diabetes heeft vaak dagelijks hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het controleren van het bloedsuikergehalte, of bij de medicijnen. Maar ook bij het volgen van een dieet of genoeg bewegen kan uw hulp nodig zijn. Het is niet altijd makkelijk om daarbij zowel rekening te houden met wat u zelf veilig en belangrijk vindt, als met wat uw familielid of vriend zelf kan en wil. Dat gaat de ene dag beter dan de andere.

Op deze website noemen we dat ook wel helpen bij zelfmanagement. U doet het dan samen in plaats van de zorg uit handen te nemen. En u kijkt dan naar wat iemand wel kan (leren) in plaats van wat hij of zij niet kan.

Tips:

Iemand helpen bij zelfmanagement doet u door:

  • Uw familielid of vriend zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg. Zoals nadenken over het dieet, het geven van medicijnen en de bloedsuiker meten. Of samen bespreken wat je wel en niet kunt eten en drinken op een feestje.
  • Kijken waar hij of zij behoefte aan heeft.
  • Proberen ook los te laten, de touwtjes meer uit handen te geven.
  • Vertrouwen te schenken. 
  • Positief te zijn. Lukt het vandaag niet, dan hopelijk morgen wel.
  • Vol te houden. Ook als het een keer misgaat.

Mario: zo veel mogelijk zelf doen

Mario en Ellen vinden het belangrijk hun zoon Sam te helpen bij de medicijnen of bij het bloedsuiker meten. Het is belangrijk er met elkaar over te blijven praten, zeggen ze, te vertellen waarom je iets belangrijk vindt. Zonder al te dwingend te zijn, want dat werkt vaak averechts, hebben zij gemerkt.

Mario: “We vinden zelf doen heel belangrijk, maar het moet wel te doen zijn. Sam kan het niet helemaal zelfstandig, dus doen we het samen. Hij pakt de spullen en wij helpen bij het lezen van de bloedsuikerwaardes

Ellen: Dat regel ik zelf wel

Ellen: “Ik heb al zo vaak gezegd dat het belangrijk is dat hij op zijn medicijnen past. Nu kom ik overal in huis pillen tegen… Zo’n pillendoosje zou heel handig zijn, denk ik dan. Maar als ik dat zeg heeft dat geen enkel effect. ‘Mam, dat regel ik zelf wel’, krijg ik dan te horen.”

Wat vindt u bruikbaar?

Welke van onderstaande tips kunt u inzetten in de begeleiding van uw familielid of vriend? Bekijk de tips en beslis of u deze voor uzelf bruikbaar vindt. Sleep ze naar de juiste categorie.