Voor mantelzorgers

Is het erfelijk?

Iedereen kan diabetes krijgen, maar bij sommige mensen komt diabetes vaker voor dan bij anderen. Diabetes komt bijvoorbeeld bijna twee keer zo vaak voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Ook bij sommige bevolkingsgroepen komt diabetes vaker voor. Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst drie tot zes keer vaker dan bij autochtone Nederlanders.

Type 1

Erfelijkheid speelt bij diabetes type 1 een kleine rol. Van de 100 kinderen met een ouder met diabetes, krijgen er 3 zelf ook diabetes.

Type 2

Erfelijkheid speelt bij diabetes type 2 een grote rol. Dit gebeurt via een omweg: je erft niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Als diabetes type 2 in de familie voorkomt, heeft iemand een grotere kans om het ook te krijgen.

 

Shanti en Asuntha: beter geen schuldgevoelens


Shanti en haar tante Asuntha hebben allebei diabetes. Asuntha helpt haar nichtje waar ze kan. Ze weet immers zelf wat het is om deze ziekte te hebben en dat het fijn is om niet alles zelf te hoeven uitzoeken en regelen. Ze weet ook dat Shanti het best eng vindt om diabetes te hebben en dat ze bang is dat ook haar broertje het straks krijgt.


Asuntha: “Binnen onze familie komt diabetes veel voor. We weten inmiddels dat dat met onze Hindostaanse achtergrond te maken heeft. Maar hoe precies weten de artsen niet. Dat is best lastig uit te leggen aan mijn nichtje. Ik vind het vooral belangrijk dat Shanti niet denkt dat het haar eigen schuld is. Schuldgevoelens zorgen er alleen maar voor dat ze zich nog vervelender gaat voelen. En stress is bovendien helemaal niet goed als je diabetes hebt. We maken er samen gewoon het beste van!"

Wat zou u zeggen?

Hoe begin je een gesprek over gevoelens? Hoe maak je emoties bespreekbaar? Wat zou u zeggen?