Voor begeleiders

Belang van overleg en stellen van doelen

Als begeleider kun je overleggen met de cliënt en duidelijke afspraken maken over wat de cliënt en wel niet zal eten en bewegen op een dag. Op zo’n manier hou je de gezondheid bespreekbaar en geef je de cliënt de regie in handen omdat hij of zij zelf de keuze mag maken wanneer en hoe hij gaan bewegen en wat hij eet.

De sportschool of dagbesteding zijn op feestdagen vaak gesloten, je kunt dan beweging op een creatieve manier invullen, samen opruimen of met de hele groep een stuk gaan wandelen.

Met een eigen verjaardag of feestdag mag een cliënt vaak wat extra’s eten, maar wat doe je als wat doe je als een speciale situatie wat langer aanhoudt? Als er bijvoorbeeld in een periode lange vakantie is, of een cliënt ‘uit de running’ is omdat hij ziek is? Ook dan kunnen bepaalde afspraken maken met de cliënt over eten en bewegen je helpen. Soms is het nodig om ook met de diëtiste te overleggen, zoals als het gaat om vasten.

Begeleider Jasper: We overleggen samen, zo blijft het voor hem toch leuk.

“Soms neem hem in bescherming als er weer eens een verjaardag is. Als er dan een feestje is overleg ik samen met hem van ‘of je doet voor één keer een gebakje maar dan vermijdt je de hapjes of..’. Dat we een compromis sluiten. Dan overleg ik wat hij wil en dan spreken we dat af. Nu komt hij dan zelf ook wel eens bij me van ‘wat zal ik doen?’, weet je wel. Dat we dat samen overleggen. Zo blijft het voor hem toch ook leuk.”