Voor begeleiders

Geef uitleg

Door uitleg te geven en in overleg te bepalen hoe je de feestdagen in stapt kun je ook met kerst of andere feestdagen de balans tussen ‘gezond’ en minder ‘gezond’ eten wat verschuiven. Bijvoorbeeld dat er wel patat is, maar met een lekkere salade erbij, en veel fruit met een beetje ijs en light slagroom toe. Zo laat je zien dat gezonde(re) dingen ook lekker zijn.

Je kunt bijvoorbeeld samen een boodschappen lijstje maken. Dat je van tevoren met de cliënt gaat zitten, en vraagt wat voor boodschappen er gehaald moeten worden, en dat je dan zegt, zoveel dingen kiezen die gezond zijn en zoveel dingen die minder gezond zijn.


Begeleider Suzanne: Uit deze lekkere dingen mag je kiezen. 

“Op verjaardagen hebben we vaak een lekkere koek natuurlijk. Dan zeg ik tegen haar: ‘We hebben appeltaart vandaag. Van mij mag je een stuk daarvan, maar dan moeten we het ijsje wat we als toetje hebben maar laten staan vandaag. Jij mag kiezen wat jij wil.’ En dan laat ik haar kiezen. Dat geeft haar duidelijkheid.”

Begeleider Farah: We geven een light feestje.

“Bij de verjaardag van cliënt hebben we een ‘light’ feestje gehouden. Ze vond het  heel leuk ze vond het echt een uitdaging om light dingen te kopen zoals aardbeien en ingrediënten om lekkere mee te salades maken. Kaas en worst mag ze dan ook, maar we zorgen dat er net iets meer gezondere snacks liggen. Verder willen we haar niet beperken die dag, want ze is jarig.”

Uitleg geven helpt, overleg en doelen stellen helpen ook.