Voor begeleiders

Speciale situaties

Er zijn speciale situaties waarin de dag anders verloopt dan normaal. Denk hierbij aan een dagje uit; feestdagen zoals Kerstmis, Suikerfeest, Oud en Nieuw of een verjaardag. Vaak zijn het op de een of andere manier dagen waarin de cliënt extra verwend wordt. Dit kunnen ook periodes zijn van zomervakantie of van ziek zijn. Het zijn dagen waarin alles anders gaat dan anders. 

Hoe ga ik om met speciale situaties?

Op dit soort dagen gaat ook het omgaan met diabetes vaak anders dan normaal. Het eten speelt op dat soort dagen een extra belangrijke rol en normale dagbestedingsactiviteiten zijn aangepast. Sporten of bewegen gebeurt op zulke dagen ook minder. Veel begeleiders laten de teugels met het gezond eten wat vieren, de cliënt mag dan wat extra snoepen. 

Hoe ver ga je hier als begeleider in? Begeleiders zoeken hierin naar de balans in verantwoord genieten. Hier vind je ervaringen van begeleiders die er hun eigen weg in hebben gevonden.

Begeleider Ellen: Hij mag met feestdagen gewoon met alles mee eten

“Ik bespreek met mijn cliënt dat kerst er aan komt. Wij laten de cliënt gewoon met alles mee eten, we houden er dan met prikken rekening mee. Als we weten dat we straks uitgebreid gaan kerstontbijten en we weten dat zij bijvoorbeeld laag in haar suiker zit, en zij eigenlijk een boterham moet eten, dan wachten we met die ene boterham. Maar daarin zijn we wel duidelijk waarom het deze keer wel mag en een andere keer niet.”


Wil je meer weten over bijzondere situaties zoals wat je mee moet nemen tijdens het reizen, kijk dan ook eens bij dit onderdeel bij het gedeelte op de website voor mantelzorgers.

In het volgende deel komen tips en ervaringen van anderen aan bod, die je kunnen helpen om samen met je cliënt de balans te vinden in 'verantwoord genieten'. Als eerste tip: Geef uitleg.