Voor begeleiders

Tips bij ondersteuning voeding, beweging en stress

Kernwoorden voor het begeleiden bij meer eigen regie en dingen in de diabeteszorg zelf doen door de dag heen:

  • Ken het karakter, wensen en behoeften van de cliënt. Door de krachten en valkuilen van de cliënt te kennen kunnen bepaalde situaties voorkomen worden. Zoals nadenken over de volgorde van opscheppen en snoepkast op slot. Vraag door.
  • Positief benaderen: Speel in op de kracht van de cliënt, zoals het dieet leuk maken of bewegen leuk maken wandelen met de hond.
  • Creativiteit en flexibiliteit
  • Regels stellen en consequent blijven, zoals consequent de maaltijd opscheppen.
  • Uitleggen en alternatieven bieden, zoals overleggen wat voor toetje iemand wil maar kaders scheppen dat het bijvoorbeeld geen ijs mag zijn. Afspraken maken. Goed uitleggen waarom je die afspraken maakt.

Maar het is natuurlijk niet voor elke persoon of situatie hetzelfde. Misschien weet jij nog andere goede tips. Deel ze met de andere begeleiders in je omgeving. 

Maak de vraag hieronder en bekijk zo welke tips jij bruikbaar vindt. 

Diabetes heeft echter niet alleen invloed op je lijf, maar ook op je gevoelens. Daarom wordt in het volgende deel ingegaan op omgaan met emoties van de cliënt. Je gaat hier verder als je de vraag hebt gemaakt.  

Welke van onderstaande tips rond om eten zijn bruikbaar in jouw praktijk?

Kies hieronder of je de aangereikte tips bruikbaar of niet bruikbaar vindt. Sleep ze naar het vak waar jij vindt dat ze horen en lees aan het einde het antwoord op de vraag.