Voor begeleiders
Vertrouwensband, doorvragen
Als je als begeleider de cliënt goed kent dan weet je vaak wat de cliënt begrijpt over zijn diabetes en wat handelingen rond zijn ziekte zijn die hij zelf kan. Soms kan het zijn dat een cliënt iets niet zo goed (meer) begrijpt, maar dit niet zegt of durft te zeggen. Of blijkt uit zijn acties dat hij het niet helemaal begrijpt. Probeer door voorbeelden en door te vragen te blijven checken of de cliënt het echt begrijpt.
Als duidelijk wordt dat een cliënt het niet zo goed begrijpt kun je hier op inspelen. Dit kun je doen door uitleg te geven. Ook kun je dit doen door de situatie in te schatten en keuzes te stellen. Door de keuzes houdt de cliënt nog wel het gevoel zelf invloed te hebben en beslissingen te mogen nemen over zijn lichaam en eetgewoonte, maar op een gezonde manier.
Begeleider Jolien: Doorvragen is heel belangrijk.
“Ik zat met mijn cliënt bij de dokter, en de dokter vroeg van die ja/nee vragen: ‘heb je last van dit, heb je last van dat?’ Mijn cliënt zei dan ja of nee, maar ook op dingen waarvan ik helemaal niet wist dat hij er last van had. Ik vroeg toen door van: op welke momenten voel je dat je daar last van hebt? Begrijp je wat de dokter bedoelt? Toen zei hij dat hij eigenlijk niet begreep wat de dokter bedoelde.“
Begeleider Fatima: Hij begreep niet helemaal wat wij bedoelden.
“Wij hadden het bij hem zo gedaan dat hij als hij ging sporten altijd een flesje limonade mee nam, voor het geval zijn suiker door het sporten te laag zou zitten. Het gevolg was dat hij dacht dat hij na het sporten het flesje limonade op moest drinken. Hij gebruikte het niet meer uit nood, maar nam het nu elke keer na het sporten. Met als gevolg dat als wij 's avonds zijn suiker gingen prikken deze weer erg hoog was. Dat was natuurlijk ook niet de bedoeling. Dit hebben we hem proberen uit te leggen, nu doet hij dat niet meer. “
Je hebt in de ervaringsverhalen gelezen hoe anderen de dilemma's waar ze mee worstelen in de begeleiding van cliënt met diabetes aanpakken.