Voor begeleiders

Cliënt helpen zelf keuzes laten maken

Soms is het moeilijk om de balans te vinden tussen de cliënt en zijn of haar wensen en het wel of niet ingrijpen in gezondheid. Je bent niet de enige! Dit zijn veel gehoorde dilemma’s.

Wat kan helpen is keuzes bespreken, zoals in het volgende ervaringsverhaal naar voren komt. Zorg dat je de cliënt begrijpt en dat je eerlijk naar elkaar bent. Ga niet de strijd aan maar leg het uit. Soms kan het noodzakelijk zijn dat dingen keer op keer blijft uitleggen, dit is per cliënt anders.

Begeleider Irene: We proberen de situatie in te schatten en daar op inspelen

“Aan de ene kant proberen we hem te beschermen in zijn gezondheid, maar aan de andere kant ook weer niet volledig. We hebben bijvoorbeeld het zoet beleg en het brood achter slot en grendel staan, anders blijft hij de hele dag door eten. Als je hem de keuze zou stellen tussen friet en een gewone maaltijd zal hij altijd voor friet kiezen, dus soms leggen we hem gewoon de keuze niet voor of maken er van te voren al een grapje over: je mag een toetje kiezen, maar geen slagroom met ijs, he? Dan lacht hij daar op zich wel om en zegt: o ja, doe dan maar iets anders.”

Begeleider Ilse: Bij ons staat de cliënt centraal

“Een cliënt met diabetes begeleiden is voor mij niet zwaarder dan iemand anders begeleiden. Maar ik moet bij een cliënt met diabetes extra opletten wat ze allemaal eet op een dag. Ik probeer een beetje in het midden te houden of het niet teveel of te weinig is. Want voordat ze diabetes kreeg at ze ook al veel. Ik schep wel net als bij de andere bewoners haar eten op. Zo beïnvloed ik toch een beetje de hoeveelheid voedsel die ze tot zich neemt, maar de cliënt staat centraal, en daar proberen we zo goed mogelijk rekening mee te houden.”