Voor begeleiders

Bewegen

Naast verantwoord eten, is ook beweging van belang voor mensen met diabetes. Het vermindert namelijk de hoeveelheid glucose in het bloed, zorgt er voor dat vetten worden verbrand, het stimuleert de bloedsomloop en het het helpt tegen stress.

Bewegen, eten en stress hangen met elkaar samen.

Als mensen stress ervaren kunnen ze verdrietig of boos worden of meer (ongezond) gaan eten. Je kunt dan in een vicieuze cirkel komen waarin er stress is, veel wordt gegeten en weinig wordt bewogen. Met beweging, gezond eten, en stress-factoren verminderen kun je deze cirkel doorbreken.

Het is daarom als begeleider belangrijk om op een positieve manier met voeding en bewegen om te gaan. Je kunt als begeleider in samen werking met anderen zoals vrijwilligers of mantelzorgers meer proberen te letten op bewegen.

Half uur per dag

Volgens het diabetesfonds is het het beste om iedere dag minstens een halfuur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen, maar ook lopend boodschappen doen of dagbesteding is een vorm van beweging. Het helpt om het bewegen te koppelen aan iets leuks. 

Begeleider Henk: Aan beweging zitten twee kanten,
soms is het oppassen geblazen

“Mijn cliënt Karel werkt in de horeca en gaat daar op de fiets naar toe. Hierdoor is hij in de week sowieso al in beweging. Maar we moeten wel oppassen. Aan die beweging zitten twee kanten. Bewegen is goed, maar als iemand veel beweegt gaat zijn suiker omlaag. Hier proberen we bij Karel rekening mee te houden, ook als hij ‘s avonds nog wil fitnessen.”

Begeleider Aaliya: We hebben een vorm van beweging gevonden die ze echt leuk vindt

“Een cliënt vond bewegen in een fitnesszaal niet leuk. Nu hebben we daar iets op gevonden. Ze is helemaal gek van honden. Er is nu een vrijwilliger die elke week met de hond komt om samen met de cliënt een stukje te wandelen, na afloop rennen ze met z’n tweeën altijd een klein rondje. Zo komt ze op een leuke manier toch aan haar beweging.”

 

Vraag advies

Kan je cliënt moeilijk lopen? Of is het door zijn beperking moeilijk om een passende sport te vinden? Overleg met een arts of fysiotherapeut welke andere oefeningen er zijn die kunnen helpen. Bij praktijken voor fysiotherapie zijn er vaak ook beweeggroepen voor mensen met diabetes of andere aandoeningen.

Wil je meer weten over bewegen in een andere taal, kijk dan hier:
  • Klik hier voor een video in het Turks     
  • Klik hier voor een video in het Marokkaans-Arabisch       
  • Klik hier voor een video in het Berbers