Voor begeleiders
Stress
Een cliënt door de dag heen begeleiden vraagt om creativiteit. In ervaringsverhalen is te zien hoe begeleiders per cliënt op zoek gaan naar een oplossing op maat.
Vaak is het even zoeken wat er werkt voor jouw cliënt, zoals bij dit ervaringsverhalen aan de orde is. Het is kijken naar een manier die de minste stress voor je cliënt oplevert.
Begeleider Mo: We proberen zijn aandacht af te leiden.
“We spelen in op zijn doen-en-laten. Hij zit bijvoorbeeld naast een grote, brede kerel die best wel wat kan eten en die ook heel veel lichaamsbeweging heeft. Ik zorg er altijd voor dat mijn cliënt eerst een bordje heeft en dan de medebewoner, want als mijn cliënt zijn bordje heeft gaat hij helemaal op in het eten en ziet hij niet hoe groot de porties zijn die zijn medebewoner krijgt.”
Begeleider Henk: Bij haar was een half toetje de passende oplossing
“We proberen te zorgen dat ze niet teveel koekjes in haar eigen voorraad heeft. Maar ze pikt ook wel eens een pak vla uit de koelkast hoor. Het lijkt wel een soort zucht naar zoetigheid, terwijl ze heus wel zoetigheid krijgt hoor. In het begin kreeg ze een ander toetje, zeg maar van die gezonde yoghurt. En andere mensen kregen dan wat er was, vanillevla of een lekker puddinkje ofzo. Nou dan was ze echt boos want dan voelde ze zich tekort gedaan. En dat kon ik me eigenlijk wel indenken. Zo kreeg ze wel eens een schepje van dat andere in haar yoghurt. Nou dat was ‘m eigenlijk ook niet. Dus nu krijgt ze gewoon een half toetje. En dan is ze wel gewoon tevreden. En dan heeft ze net hetzelfde gekregen als een ander maar iets minder. Maar dat vindt ze niet zo erg.”
Begeleider Iris: We weten precies wat hij lekker vindt
“De bewoners eten ‘s avonds altijd samen, scheppen bij iedereen de maaltijden op. Soms vraagt mijn cliënt of we extra willen opscheppen’, dan krijgt hij dat, maar daar hou ik bij de eerste keer opscheppen al rekening mee, want ik weet precies wat hij lekker vindt.“
Denk eens na hoe je de ervaringen van anderen kunt gebruiken in jouw begeleiding.