Voor begeleiders
Voeding
Iedereen heeft een eigen eetpatroon en eetgewoonte. Als je wilt weten welk eetpatroon goed past bij je cliënt kun je dit het beste bespreken met de diëtiste.
In onderstaande ervaringsverhalen is te zien dat eten een grote rol speelt in de dagelijkse diabeteszorg. Begeleiders proberen hier op een positieve manier in te sturen.
Begeleider Yasmin: We maken het brood eten speciaal
“ ja, bij het ontbijt of de lunch kan hij beleg heel dik smeren, zoals hele dikke lagen boter. We hebben nu een vershouddoos voor hem en daar zitten speciale light spullen in – speciaal voor hem– en daar houdt hij zich goed aan. Hij voelt zich er op een positieve manier speciaal door.”
Begeleider Kim: “Het dieet proberen we vooral leuk te maken
"Kelly volgt een leuk dieet. Eerst had ze een heel erg streng dieet en dit werd zo nauw in de gaten gehouden dat ze eigenlijk de draad kwijt was. Toen heb ik het daar met haar vader over gehad en die is met haar naar een diëtiste gegaan. Die hebben samen een dieet opgesteld, en het was een leuk dieet, weet je wel, ‘s avonds mag zij bijvoorbeeld rauwkost bij haar eten wat de rest dan niet heeft, en zij heeft speciale toetjes die zij mag kopen. Zo maken wij het leuker voor haar, toen had ze zo iets van “hé, hier wil ik wel aan meewerken”. Ze mocht dan speciale 30+ kaas kopen voor mee naar haar werk, echt van die pakjes kaas, dat vindt ze ook helemaal geweldig, dan had ze haar eigen mandje en daar zaten allemaal lekkere dingen in. De rollen waren omgedraaid: eerder mocht zij dingen niet en nu mogen de andere dingen niet die zij wel mag, dat geeft haar een positie waar zij zich echt lekker in voelt.”
Tips:
- Wil je meer weten over voeding, andere ervaringsverhalen en recepten? Kijk dan ook eens bij het gedeelte op deze website voor mantelzorgers.
- Letten op eten is een, zorgen voor voldoende beweging is eveneens van belang.