Voor begeleiders

Medicijnen bij diabetes

Pillen of spuiten?

De medicijnen bij diabetes bestaan uit tabletten en insulines. Tabletten en insulines zijn er in veel vormen. Welk medicijn en hoe vaak iemand moet spuiten of tabletten moet slikken is per persoon verschillend. Dit  hangt af van het type diabetes welk soort tabletten of insuline het beste past.

Tekort aanvullen

Insuline wordt gebruikt als het lichaam veel te weinig of helemaal geen insuline meer aan maakt. Dit komt doordat de alvleesklier niet goed werkt. Door insuline toe te dienen vul je het tekort aan insuline aan. Er zijn verschillende soorten insuline, kortwerkend, middellang werkend, langwerkend of bijvoorbeeld een mixen van beiden.

  1. Bij diabetes type 1 moet iemand insuline spuiten of kan iemand een insulinepomp dragen.

  2. Bij diabetes type 2 start iemand vaak met tabletten. Tabletten kunnen helpen bij iemand met diabetes type 2 doordat ze de aanmaak en afbraak van glucose veranderen. Toch kan het ook bij diabetes type 2 nodig zijn dat iemand insuline moet spuiten.

Ook leefstijl helpt tegen diabetes

Naast medicijnen is leefstijl ook heel belangrijk in de behandeling van diabetes. Voeding, stress en beweging hebben namelijk direct invloed op het bloedsuikergehalte.

Voeding

Eten beïnvloedt het bloedsuikergehalte, daarom is gezonde voeding extra voor belang voor iemand met diabetes. Gezond en tegelijkertijd lekker eten betekent voor iedereen iets anders, wat bij jouw cliënt past kun je het beste samen met je cliënt en de diëtist bespreken. Algemene tips zijn:

  • Kies voor volkorenproducten
  • Kies voor magere melkproducten
  • Kies voor mager vlees en eet meer vis
  • Eet veel groenten
  • Eet genoeg fruit
  • Gebruik suiker met mate
  • Let op met vruchtensappen, want daarin zit veel suiker
Bewegen

Naast gezonde voeding heeft ook beweging invloed op de bloedsuikergehalte. Want wie meer beweegt, verbruikt ook meer energie. En daardoor daalt de bloedsuikerspiegel. 

Stress

Ook kan stress de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Stress verhoogt de bloedsuikerspiegel.

Tip

Het is dan ook belangrijk in de behandeling van je cliënt om niet alleen naar de juiste medicatie te kijken, maar ook naar de leefstijl en gevoelens van je cliënt. Probeer samen met je cliënt in kaart te brengen hoe zijn leefstijl is, en kijk samen of je dingen kunt aanpassen. Tips hoe je dit doet, lees je ook bij het onderwerp Begeleiding van je cliënt bij zijn diabetes: voeding, beweging en stress