Voor begeleiders

Wat is diabetes?

Diabetes, suikerziekte, is een chronische aandoening. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet meer zelf op peil houden. Er kunnen allerlei klachten ontstaan. 

Type 1 en 2

Er zijn verschillende vormen van diabetes waarvan diabetes type 1 en diabetes type 2 het meest voorkomen. Diabetes komt vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking: 11% van de mensen met een verstandelijke beperking heeft diabetes, in de Nederlandse bevolking is dit 6%. De meest voorkomende vorm van diabetes is type 2.

Insuline

Bij diabetes type 1 kan het lichaam zelf  geen insuline meer aanmaken. De  enige oplossing is om insuline van buitenaf toe te dienen. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam minder insuline aan of het lichaam reageert minder goed op insuline. De behandeling kan door insulineafgifte te stimuleren of de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline te verhogen.

Wil je kijken of je de informatie goed begrepen hebt, maak dan de vragen onderaan de pagina.

Andere talen

Er zijn op internet ook brochures en filmpjes te vinden in andere talen, kijk bijvoorbeeld hier voor informatie in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Hindoestaans en Berbers.

Kies hieronder het juiste antwoord

Wanneer spreek je van diabetes type 2?