Voor begeleiders
Je cliënt in de groep vraagt creativiteit
Elke cliënt heeft een eigen persoonlijkheid en is uniek. Soms lukt het niet om ongewenst gedrag van de cliënt aan te pakken omdat bijvoorbeeld de hele groep er mee te maken heeft. Begeleiding van iemand met diabetes in wisselwerking met een groep vraagt dus soms creativiteit.
De begeleider in het voorbeeld hieronder kon het gedrag moeilijk beïnvloeden omdat de hele groep er aan meewerkte en heeft toen de omstandigheden zo veranderd dat het ongewenste gedrag niet meer kan voor komen.
Begeleider Ina: Frans spoorde anderen aan om hun eten aan hem af te staan
“Frans spoorde anderen soms aan om hun eten aan hem af te staan. Het was moeilijk om dat te begeleiden. De cliënt eet nu ‘s morgens pas nadat de rest gegeten heeft. De cliënt wordt om half negen gewekt, dan gaan de anderen de deur uit. Dat doen we met opzet zodat we hem daarna individueel kunnen begeleiden bij het eten. Maar in het weekend, als iemand anders langer slaapt, dan probeert hij een ander altijd zover te bewegen om een paar boterhammen extra te smeren, of beleg van tafel te pakken. De anderen werken hierin mee. Hij heeft een bepaalde onbevangenheid en openheid waardoor hij alles makkelijk krijgt.”
Cliënt als voorbeeld
Als andere bewoners jarig zijn proberen begeleiders bij het trakteren toch het eetgedrag van degene met diabetes een beetje in de gaten te houden. De balans tussen politie agent en de touwtjes té los laten is lastig. In dit voorbeeld is te zien hoe de begeleider de houding van zijn cliënt met diabetes als voorbeeld stelt voor anderen in de groep.
Begeleider Hamid: Ik benadruk het positieve
“Soms probeer ik de gezondere levensstijl van Thea als voorbeeld te nemen voor anderen. Bijvoorbeeld bij een traktatie, als ze een ander wel vier roomsoesjes ziet nemen en zij krijgt er maar twee dat is soms wat pijnlijk voor haar. Dan probeer ik het positieve er van te benadrukken. Dan zeg ik soms wel naar iemand - die vrij stevig is en die maar van die roomsoesjes naar binnen zit te werken– ‘zo is het wel genoeg, neem een voorbeeld aan Thea die houdt het bij twee’. Dan acteer ik het een beetje, dan voelt zij zich gewaardeerd en ziet dat je een ander op zijn plek zet. Het is mooi, dat ze zo ook af en toe iets positiefs hoort. Maar je moet wel alert blijven. Het is toch een groepsgebeuren waar je in zit.”
Groepsituaties varieeren en er zullen veel momenten zijn dat je zelf een keuze moet maken hoe je hierin je cliënt begeleidt. Maak de vraag hieronder en lees daarna de samenvatting en tips.