Voor begeleiders

Begeleiding in de groep

Als begeleider van iemand met diabetes kun je te maken hebben met anderen in de woonvorm of op het werk. Niet alle bewoners houden rekening met degene met diabetes of begrijpen het, soms kunnen hier spanningen of lastige situaties in ontstaan.

Bijvoorbeeld als de ene cliënt wel alles mag eten, en de ander niet. In dit deel wordt ingegaan op groepssituaties die zich voor kunnen doen en hoe je daar mee om kunt gaan. Ook hier hebben de ervaringen van anderen weer een belangrijke plek: je kunt leren van hoe zij het aanpakken. 


Snackdag

In het voorbeeld hier onder zie je dat er creatief wordt omgegaan met de snackdag. De cliënt is zich bewust dat ze minder vet moet eten en samen met de begeleider hebben ze daar wat op gevonden: een broodje gezond.

Het kan ook goed zijn om afspraken te maken met de werkbegeleider. Sta daarmee in contact, doe dit ook wel in overleg met de cliënt. Maak afspraken en betrek de cliënt hierbij. 

Begeleider Tom: Ze heeft een snack dag op het werk 

“Ze begrijpt heel goed dat ze niet zo veel vet mag eten, hier houd ze zich ook vaak aan. Op haar werk hebben ze donderdag een snack dag dan nemen ze geld mee en kunnen daar ter plekke een vette hap kopen. Dan zegt ze: ik hoef die vette dingen niet, dat is niet goed. Nou, en nu hebben we een alternatief bedacht, we kopen woensdags meestal een broodje met sla, komkommer en tomaat en dan mag ze kiezen: ham of kaas of kipfilet en dat neemt ze dan donderdags mee naar haar werk. Ze heeft daar ook geen moeite mee.”