Voor begeleiders

Tips bij speciale situaties

In deze module komt naar voren dat het bij speciale situaties vaak draait om de balans tussen bewegen, en het eten van gezonde en minder gezonde voeding.

Laat de regie met eten op speciale dagen in de handen van de cliënt maar stuur naar een verantwoord eet en beweegpatroon. Ga niet de strijd aan, maar overleg en stel doelen.

Kernwoorden hier voor zijn:

  • Maak afspraken en kaders: Laat de regie zo veel mogelijk in handen van de cliënt, maar stuur door als begeleider afspraken met de cliënt te maken, naar een ‘verantwoorde’ balans tussen gezonde en ongezonde snacks.  Zoals bij een light feestje.

  • Overleg met de cliënt dat hij moet kiezen en niet alle lekkere dingen mag eten. Wat gaat de cliënt wel of niet snoepen?  Denk hierbij aan het ervaringsverhaal dat de cliënt moest kiezen tussen een gevulde koek of ijs als toetje. 

Maak voordat je verder gaat eerst onderstaande vraag.
Daarna gaat de module verder in op dilemma's die soms voorkomen bij het begeleiden van een cliënt met suikerziekte. 

Welke tips zou jij toepassen bij de feestdagen?

Hieronder worden drie tips gegeven. Sleep de tip die jij zou gebruiken om een afspraak over eten te maken op een feestdag naar bruikbaar. De tips die je niet zou gebruiken sleep je naar niet bruikbaar.