Over Diabetes zelf in de hand

Zelfmanagement bij diabetes

Diabetes is een ziekte die invloed heeft op je leven. Je bent er de hele dag mee bezig. Met goed eten. Met je medicijnen. Met gezond bewegen. Je familie en je begeleiders geven je adviezen. Soms weet jij het beter. Maar moet je toch doen wat zij vinden.

Veel mensen met een verstandelijke beperking en diabetes willen zelf meer regie. Dan wil je zelf meer de baas zijn over je diabetes.

Dat heet zelfmanagement bij diabetes. Lees er hier meer over.

 

Zelfmanagement bij diabetes

Diabetes is een ziekte die je altijd zult hebben. Neem altijd je medicijnen goed in zodat je bloedsuiker goed is. Zorg dat er altijd medicijnen zijn. Ga naar de controles. Leef gezond met regelmatig bewegen en gezond eten. Laat niet altijd anderen besluiten over hoe je met jouw diabetes om moet gaan.

Al deze dingen samen horen bij goed leven met diabetes. Al die dingen moet  je regelen. Een ander woord voor regelen is managen. 

Als je zelf al die dingen voor je diabetes regelt, doe je aan 'zelfmanagement'. Dan hoef je toch niet alles zélf te doen. Je bepaalt zélf wat jij wel en niet doet. En wat je iemand anders vraagt om te doen.

Bijvoorbeeld dat jij zelf je medicijnen bestelt bij de apotheek als die bijna op zijn. Maar dat je je  begeleider vraagt om de controle- afspraken met de diabetesverpleegkundige te maken.